Παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις, το BrusselsGroup, στέλνει το μήνυμα στο υπουργείο Εργασίας, για σαρωτικές ανατροπές, επί των κυβερνητικών προγραμματικών δεσμεύσεων σε εργασιακά και σε ασφαλιστικό

ergasiaka11

Φαίνεται ότι για να κλείσει η συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές, οι εκπρόσωποι των «θεσμών» αξιώνουν συγκεκριμένες παρεμβάσεις στα δύο αυτά καυτά μέτωπα, που εστιάζονται στα εξής: *13η σύνταξη (δώρο Χριστουγέννων):

Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί την επαναφορά της στο τέλος της φετινής χρονιάς, για τους συνταξιούχους που οι μηνιαίες αποδοχές τους δεν υπερβαίνουν τα 700 ευρώ. Τώρα φαίνεται ότι μπαίνει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το ενδεχόμενο να μεταφερθεί η συγκεκριμένη παρέμβαση σε άλλο έτος, όταν τα δημοσιονομικά της χώρας θα είναι σε καλύτερη κατάσταση.

Εναλλακτικά, εξετάζεται το ενδεχόμενο να προκύψει είτε χορήγηση της συγκεκριμένης παροχής, κατά το ήμισυ, είτε χορήγησή της σε λιγότερους από το 1.200.000 συνταξιούχους που τη δικαιούνται σήμερα, δηλαδή να μειωθεί το πλαφόν.

*Επικουρικές συντάξεις:
Οι πιέσεις που ασκούνται αφορούν το σκέλος των υψηλών επικουρικών, δηλαδή όσων είναι άνω των 400 ή ακόμα χειρότερα, των 300 ευρώ το μήνα.

Οι εκτιμήσεις όμως της ελληνικής πλευράς είναι ότι το δημοσιονομικό όφελος είναι πολύ μικρό, αφού ακόμα και αν κοπούν όλες οι συντάξεις πάνω από τα 400 είναι ζήτημα αν η δαπάνη θα μειωθεί κατά 40 εκατ. ευρώ. Αντίθετα θα είναι δυσανάλογα υψηλό το πολιτικό κόστος, αφού θα υπάρξει περικοπή στις συντάξεις και με κυβέρνηση της Αριστεράς…

*Πρόωρη συνταξιοδότηση:
Οι εκπρόσωποι των «θεσμών» δεν κρύβουν τη δυσαρέσκειά τους για το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να βάλει τέλος στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, αλλά αντίθετα προσπαθεί να περιορίσει τη συζήτηση στο σκέλος των εθελούσιων εξόδων που πραγματοποίησαν τράπεζες και πρώην ΔΕΚΟ και να ζητήσει να καλύψουν τη δαπάνη που προκάλεσαν στα Ταμεία, μέσω αναλογιστικών μελετών. Θέλουν «εδώ και τώρα» να εξαφανιστούν όλες οι διατάξεις που αφορούν περιπτώσεις πρόωρων συνταξιοδοτήσεων. Η κυβέρνηση προσπαθεί να διασώσει τα ευνοϊκότερα όρια ηλικίας σε επαγγέλματα «ειδικών συνθηκών», αλλά και σε περιπτώσεις μητέρων με ανήλικο τέκνο ή ανάπηρων.

*Εργασιακά:
Το νομοσχέδιο για τα εργασιακά «παγώνει» μέχρι νεωτέρας. Για να «χρυσωθεί το χάπι» η ελληνική πλευρά θα μπορεί να επικαλεστεί ότι το νομοσχέδιο έχει σταλεί στο Διεθνές Γραφείο Εργασίας (ILO) για να υπάρξουν βελτιωτικές κινήσεις και έτσι να προκύψει μια εύλογη καθυστέρηση, που θα ευνοήσει τις διαπραγματεύσεις και το κλείσιμο της συμφωνίας.

Στον αντίποδα η ελληνική πλευρά, επιθυμεί να μην πραγματοποιηθεί τίποτα από τα παραπάνω, αλλά τα «καυτά» θέματα του ασφαλιστικού και των εργασιακών σχέσεων, να μεταφερθούν για την ευρύτερη διαπραγμάτευση που θα ξεκινήσει τον Ιούνιο και θα αφορά το συνολικό πρόβλημα χρέους της ελληνικής οικονομίας.

dikaiologitika.gr

http://www.psaxnodouleia.gr/wp-content/uploads/2015/04/ergasiaka11.jpghttp://www.psaxnodouleia.gr/wp-content/uploads/2015/04/ergasiaka11-300x300.jpgpsaxnodouleiaΕργασιακάΑσφάλιση
Παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις, το BrusselsGroup, στέλνει το μήνυμα στο υπουργείο Εργασίας, για σαρωτικές ανατροπές, επί των κυβερνητικών προγραμματικών δεσμεύσεων σε εργασιακά και σε ασφαλιστικό Φαίνεται ότι για να κλείσει η συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές, οι εκπρόσωποι των «θεσμών» αξιώνουν συγκεκριμένες παρεμβάσεις στα δύο αυτά καυτά μέτωπα,...

Σχολιάστε