Σχέδιο που θα φέρει τεράστιες ανατροπές στο ασφαλιστικό και αναμένεται να προκαλέσει σεισμό στις συντάξεις επεξεργάζεται η λεγόμενη επιτροπή σοφών. Ομάδες εργασίας που θα καταθέσουν μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου συγκεκριμένες προτάσεις για επιμέρους θέματα του ασφαλιστικού αποφάσισε να δημιουργήσει η 12μελής Επιτροπή Σοφών

ergasiaka69

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της “Εφημερίδας των Συντακτών” το σχέδιο φέρνει ανατροπές στα τέσσερα Ταμεία (ΊΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ και Επιστημόνων) τα οποία θα έχουν ομογενοποιημένους κανόνες (κρατήσεις αποδόσεις συντάξεων κλπ) που θα επιφέρει ριζική αλλαγή στον υπολογισμό και άρα στα ποσά του Εφάπαξ κλπ.

“Μετά τον Οκτώβριο του 2015 τίποτε δεν θα θυμίζει το καθεστώς που διέπει την κοινωνική ασφάλιση μέχρι σήμερα”, είχε δηλώσει πριν από 12 ημέρες σε ενημέρωση των δημοσιογράφων ο τότε υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης. Ο κ. Κατρούγκαλος είχε αναφέρει ότι ήδη έχει καταθέσει την πρότασή του στον πρωθυπουργό, αλλά δεν ήθελε να αποκαλύψει το παραμικρό επί της προτάσεως, καθότι όπως είχε πει “τελεί της έγκρισής της από το υπουργικό συμβούλιο”.

Κατά τη χθεσινή δεύτερη συνεδρίαση της επιτροπής, αφού από όλα τα μέλη επισημάνθηκε το δύσκολο εγχείρημα αλλά και το ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα, αποφασίστηκε να δημιουργηθούν ειδικές ομάδες εργασίες, κάθε μία από τις οποίες θα αναλάβει έναν συγκεκριμένο τομέα. Για παράδειγμα, μία ομάδα θα επεξεργαστεί προτάσεις για τα ισοδύναμα μέτρα που πρέπει να εφαρμόσει η νέα κυβέρνηση, προκειμένου να υλοποιήσει την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις. Το κόστος εφαρμογής της εν λόγω απόφασης εκτιμάται σε πάνω από 2 δισ. ευρώ. Μεταξύ των υπο-τομέων που θα συζητηθούν είναι η αρχιτεκτονική του νέου συστήματος, οι ενοποιήσεις και οι συγχωνεύσεις, η χρηματοδότησή του αλλά και οι παροχές.

Συγκεκριμένα προβλέπεται:

Μια εθνική σύνταξη στα όρια της φτώχειας, της τάξης των 250 έως 400 ευρώ, η οποία θα συμπληρώνεται από την ανταποδοτική σύνταξη, το ποσό δηλαδή που θα προκύπτει με βάση τις ασφαλιστικές κρατήσεις.

Το ποσό αυτό δεν θα μπορεί να ξεπερνάει τα 600 ευρώ, ενώ ανάλογα με τις ανάγκες των Ταμείων θα περικόπτεται και θα φτάνει ακόμη και τα 150 ευρώ.

Η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τα Ταμεία επανέρχεται με άλλο όνομα και καθορίζει το μέλλον για όλους, όχι μόνο για τους νέους συνταξιούχους, για όσους τώρα ή στο μέλλον πάρουν σύνταξη αλλά και για όσους ήδη είναι συνταξιούχοι.

http://www.psaxnodouleia.gr/wp-content/uploads/2015/04/ergasiaka69.jpghttp://www.psaxnodouleia.gr/wp-content/uploads/2015/04/ergasiaka69-300x300.jpgpsaxnodouleiaΕργασιακάΣυντάξεις,Υπουργείο Εργασίας
Σχέδιο που θα φέρει τεράστιες ανατροπές στο ασφαλιστικό και αναμένεται να προκαλέσει σεισμό στις συντάξεις επεξεργάζεται η λεγόμενη επιτροπή σοφών. Ομάδες εργασίας που θα καταθέσουν μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου συγκεκριμένες προτάσεις για επιμέρους θέματα του ασφαλιστικού αποφάσισε να δημιουργήσει η 12μελής Επιτροπή Σοφών Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της 'Εφημερίδας των...

Σχολιάστε