Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα οδηγούσε σε αύξηση της ανεργίας και δεν θα συνέβαλε στο να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, ήταν το συμπέρασμα που κατέληξε μελέτη που δημοσιεύει το Οικονομικό Δελτίο της Τράπεζας της Ελλάδος.

ergasia-trapeza-ellados

Ενδεικτικό είναι πως όταν η ανεργία από 10,5% στα τέλη του 2009, εκτινάχθηκε στο 20,9%, το τέταρτο τρίμηνο του 2011 (δέκα μονάδες μέσα σε 2 χρόνια) ο ελάχιστος μηνιαίος μισθός μειώθηκε στα μέσα Φεβρουαρίου 2012 κατά 22%. Από 751,4 ευρώ έπεσε στα 581,1 ευρώ, όπου και παραμένει.

Καταλαβαίνουμε πως η αύξηση του κατώτατου μισθού έχει άμεση σχέση με τη μείωση της ανεργίας.

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη μελέτη, αυτή την περίοδο με την ιδιαίτερα υψηλή ανεργία προτεραιότητα θα έπρεπε να είχε η δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης, με τον σημερινό ελάχιστο μισθό.

Για να είχε «γερές βάσεις» μια κίνηση αύξησης του κατώτατου μισθού από τα 586 ευρώ, θα έπρεπε να εναρμονιστεί με την παραγωγικότητα αλλά και τις μέσες αμοιβές.

Συνεπώς, προέχει η ενθάρρυνση των επενδύσεων για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και έπεται η βελτίωση της θέσης των χαμηλόμισθων, διαπιστώνει ο ειδικός σύμβουλος της Τράπεζας της Ελλάδος Κώστας Κανελλόπουλος.

http://www.psaxnodouleia.gr/wp-content/uploads/2015/04/ergasia-trapeza-ellados-1024x682.jpghttp://www.psaxnodouleia.gr/wp-content/uploads/2015/04/ergasia-trapeza-ellados-300x300.jpgpsaxnodouleiaΕργασιακάΆνεργοι,Βασικός μισθός,Προσλήψεις
Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα οδηγούσε σε αύξηση της ανεργίας και δεν θα συνέβαλε στο να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, ήταν το συμπέρασμα που κατέληξε μελέτη που δημοσιεύει το Οικονομικό Δελτίο της Τράπεζας της Ελλάδος. Ενδεικτικό είναι πως όταν η ανεργία από 10,5% στα τέλη του 2009, εκτινάχθηκε στο...

Σχολιάστε