Στα 100 ευρώ ανά άγαμο ενήλικα, με εισόδημα 2.400 ευρώ τον χρόνο, οριοθετείται το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα που θα χορηγείται στην Ελλάδα,

epidoma-ftoxias

Τις τεράστιες ανισότητες μεταξύ Ελλάδας, Γερμανίας και Ισπανίας αναφορικά με το επίπεδο στήριξης των ανέργων αναδεικνύουν τα στοιχεία που κατέθεσε η Κομισιόν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή της Λαϊκής Ενότητας (ΛΑΕ) Νίκου Χουντή.
Σύμφωνα με τα εν λόγω στοιχεία, ενώ στη Γερμανία και την Ισπανία το ύψος του επιδόματος ανεργίας είναι συνάρτηση των προηγούμενων ακαθάριστων αποδοχών, στην Ελλάδα το αντίστοιχο βοήθημα είναι συνδεδεμένο με τον βασικό κατώτατο μισθό.

Ειδικότερα, στη χώρα μας το επίδομα ανεργίας αντιστοιχεί στο 55% του βασικού κατώτατου μισθού ανειδίκευτου εργάτη. Ετσι, από το 2012 ανέρχεται στα 360 ευρώ μηνιαίως. Την ίδια ώρα, στη Γερμανία αντιστοιχεί στο 60% των προηγούμενων αποδοχών, μετά την αφαίρεση φόρων και εισφορών. Μάλιστα, το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο 67% για πρόσωπα με συντηρούμενα τέκνα. Οσον αφορά την Ισπανία, τα επιδόματα ανεργίας ανέρχονται στο 70% των μέσων ακαθάριστων εισοδημάτων και μειώνονται στο 50% μετά τους πρώτους έξι μήνες ανεργίας.

Από την απάντηση της Κομισιόν προκύπτει επίσης ότι στην Ελλάδα, για να ζήσει με αξιοπρέπεια ένας άγαμος ενήλικας, θεωρούνται αρκετά 300 ευρώ, ενώ στη Γερμανία το αντίστοιχο ποσό αξιοπρεπούς διαβίωσης ανέρχεται στα 1.200 ευρώ τον μήνα.

«Η κατάσταση του Ελληνα ανέργου επιδεινώνεται. Μόλις 13.598 αυτοαπασχολούμενοι έχουν λάβει επίδομα ανεργίας στα 2,5 χρόνια που βρίσκεται σε ισχύ το μέτρο, ενώ από τους 527.000 μακροχρόνια ανέργους μόλις 17.500 επωφελούνται του επιδόματος» σχολίασε ο κ. Χουντής και πρόσθεσε: «Είναι, λοιπόν, σαφές ότι το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, το οποίο η Κομισιόν ονομάζει “καθολικό δίχτυ ασφαλείας κατά της φτώχειας”, αποτελεί πράξη ελεημοσύνης για τον Ελληνα άνεργο, αφού είναι δραματικά χαμηλότερο από το κατώφλι της φτώχειας».

http://www.psaxnodouleia.gr/wp-content/uploads/2016/02/epidoma-ftoxias.jpghttp://www.psaxnodouleia.gr/wp-content/uploads/2016/02/epidoma-ftoxias-300x300.jpgpsaxnodouleiaΕργασιακάΕλάχιστο Εγγυημένο Εισοδήμα,Επιδόματα,Προγράμματα
Στα 100 ευρώ ανά άγαμο ενήλικα, με εισόδημα 2.400 ευρώ τον χρόνο, οριοθετείται το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα που θα χορηγείται στην Ελλάδα, Τις τεράστιες ανισότητες μεταξύ Ελλάδας, Γερμανίας και Ισπανίας αναφορικά με το επίπεδο στήριξης των ανέργων αναδεικνύουν τα στοιχεία που κατέθεσε η Κομισιόν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, απαντώντας σε σχετική...

Σχολιάστε