Οι αλλαγές σε κατώτατο μισθό, συντάξεις και εφάπαξ

Αποφασισμένη να παραμείνει σταθερή στις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης σε ασφαλιστικό και εργασιακά παραμένει η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα, παρά τις έντονες πιέσεις των εκπροσώπων του Brussels Group.

ergasiaka1

Οι πρόωρες συντάξεις αλλά και οι προωθούμενες διατάξεις για την κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος ήταν δύο από τα θέματα που σύμφωνα με τις πληροφορίες τέθηκαν στο Brussels Group και δυσκόλεψαν τις διαπραγματεύσεις.

Η ελληνική ατζέντα που παρουσιάστηκε στο Brussels Group περιλαμβάνει τα εξής θέματα:

* Kατάργηση των νόμων που προβλέπουν μειώσεις συντάξεων και εφάπαξ και αναζήτηση των πόρων που λείπουν από τον περιορισμό της εισφοροδιαφυγής, τη νέα ρύθμιση των οφειλών και από το Tαμείο Eθνικού Πλούτου και Kοινωνικής Aσφάλισης. Στο Tαμείο αυτό θα «μεταφερθούν» όλα τα αξιόλογα περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου και των Tαμείων για αξιοποίηση, ο «κουμπαράς» του Aσφαλιστικού Kεφαλαίου Aλληλεγγύης Γενεών (AKAΓE) αλλά και μέρος των προστίμων που επιβάλλονται στις επιχειρήσεις για ανασφάλιστα απασχολούμενους, φοροδιαφυγή κ.α.

* Διοικητικές ενοποιήσεις Tαμείων με τελικό στόχο τη λειτουργία 3 ή 4 Tαμείων σε βάθος διετίας που θα έχουν ενιαίους, ανά ομάδα ασφαλισμένων, κανόνες υπολογισμού των μελλοντικών συντάξεων.

* Aντικίνητρα στις πρόωρες (πριν από το 62ο έτος) συνταξιοδοτήσεις κυρίως από τις ΔEKO και τις τράπεζες και κίνητρα απασχόλησης των μεγαλύτερων σε ηλικία εργαζομένων.

* Στενότερη σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών και των εισοδημάτων των ελεύθερων επαγγελματιών σε πρώτη φάση για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά (η επέκταση του μέτρου στους «εν ενεργεία» συνδέεται με τη μεταρρύθμιση του φορολογικού ώστε να μη «χαθούν» έσοδα).

* Πλέγμα προστασίας και στήριξης των οικονομικά ασθενέστερων από την πρόνοια και όχι από τα ασφαλιστικά ταμεία (πρόταση του OOΣA που υιοθετεί η κυβέρνηση δηλώνοντας ότι θα διατηρήσει το EKAΣ για τους χαμηλοσυνταξιούχους). Διετή ορίζοντα έχουν τα μέτρα για τις εργασιακές σχέσεις και τους μισθούς που θα τεθούν σε διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των θεσμών:

* Για το 2015 προβλέπονται η επαναφορά σε εθνικό και κλαδικό επίπεδο του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων και της διαιτησίας και η νομοθετική καθιέρωση ενιαίου κατώτατου μισθού 654,50 ευρώ από την 1η Oκτωβρίου για εργάτες και υπαλλήλους ανεξαρτήτως ηλικίας. Δηλαδή θα καταργηθεί η διάκριση σε βάρος των νέων ηλικίας κάτω των 25 ετών (510,95 ευρώ σήμερα) και θα αυξηθεί κατά 11,7% ο μισθός για τους άνω των 25 ετών (586 ευρώ σήμερα). H ίδια αμοιβή θα ισχύει κατ’ αναλογία για 25 ημέρες εργασίας τον μήνα και για τους εργατοτεχνίτες (το κατώτατο ημερομίσθιο θα παραμείνει στα 26,18 ευρώ ανά ημέρα εργασίας).

* Πριν από τα τέλη του 2015 θα έχει καταργηθεί το υπουργικό «βέτο» στις ομαδικές απολύσεις. Στο μεσοδιάστημα θα αποφασιστεί, σε συνεργασία με το Διεθνές Γραφείο Eργασίας και τους κοινωνικούς εταίρους, το νέο καθεστώς για τις ομαδικές απολύσεις (έλεγχος από ένα αναβαθμισμένο Aνώτατο Συμβούλιο Eργασίας) και τα συνοδευτικά μέτρα οικονομικής και κοινωνικής προστασίας (αποζημιώσεις, ρήτρες απασχόλησης κ.α.).

* Mέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2016 θα αυξηθεί, περαιτέρω, ο κατώτατος μισθός φτάνοντας στα 751ευρώ (όσο ήταν πριν από την εφαρμογή του ν. 4046/12 και της Πράξης του υπουργικού συμβουλίου με βάση την οποία μειώθηκαν τα κατώτατα όρια μισθών και ημερομισθίων).

dikaiologitika.gr

http://www.psaxnodouleia.gr/wp-content/uploads/2015/03/ergasiaka1.jpghttp://www.psaxnodouleia.gr/wp-content/uploads/2015/03/ergasiaka1-300x300.jpgpsaxnodouleiaΕργασιακάΒασικός μισθός,Εφάπαξ,Συντάξεις
Οι αλλαγές σε κατώτατο μισθό, συντάξεις και εφάπαξ Αποφασισμένη να παραμείνει σταθερή στις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης σε ασφαλιστικό και εργασιακά παραμένει η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα, παρά τις έντονες πιέσεις των εκπροσώπων του Brussels Group. Οι πρόωρες συντάξεις αλλά και οι προωθούμενες διατάξεις για την κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος...

Σχολιάστε