Πολλαπλασιάζονται ώρα με την ώρα οι καταγγελίες στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) και τα συνδικάτα, για εργοδότες από όλους τους κλάδους των επιχειρήσεων σε διάφορα σημεία της Ελλάδας, οι οποίοι θέτουν τους εργαζόμενούς τους σε διαθεσιμότητα, εκ περιτροπής εργασία ή ακόμη και «υποχρεωτική αργία» παρ’ ότι το τελευταίο δεν προβλέπεται καν από την εργατική νομοθεσία.

υποχρεωτική άδεια

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι καταγγελίες αφορούν εργοδότες οι οποίοι ζήτησαν από τους εργαζόμενους να μην εργαστούν, λόγω των περιορισμών στις κινήσεις κεφαλαίων μέσω τραπεζών.

Χρήση των διατάξεων του αστικού κώδικα (άρθρα 380, 656,657 και 658) που αναφέρονται σε προβλήματα «ανωτέρας βίας», κάνουν πολλοί εργοδότες για να επιβάλλουν στους εργαζόμενους καθεστώς υποχρεωτικής αργίας.

Με στόχο να στερήσουν το ημερομίσθιο από τους εργαζόμενους και έτσι να μειώσουν το λειτουργικό τους κόστος, ειδικά την περίοδο που διαρκούν τα capital controls, αρκετές επιχειρήσεις ανά την επικράτεια, κάνουν χρήση αυτών των διατάξεων. Το υπουργείο Εργασίας έχει επισημάνει ότι όλες οι περιπτώσεις που εντοπίζονται μέσα από ανώνυμες ή επώνυμες καταγγελίες των εργαζομένων στο Σώμα Επιθεώρησης της Εργασίας (ΣΕΠΕ), πρόκειται να ελεγχθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Σε κάθε περίπτωση η διαδικασία της υποχρεωτικής αργίας δεν θεσμοθείται από καμία διάταξη που να αφορά το εργατικό δίκαιο. Επίσης, δεν μπορούν να επιβάλλουν ποινή οι ελεγκτές του ΣΕΠΕ για τις περιπτώσεις εκείνες που εντοπίζουν επιχειρήσεις οι οποίες έχουν επιβάλλει καθεστώς υποχρεωτικής αργίας στους εργαζόμενούς τους. Αυτό που μπορούν να κάνουν όμως είναι να επιβάλλουν ποινές σε περίπτωση που διαπιστώνεται μη καταβολή δεδουλευμένων. Άρα, σε αυτό το ενδεχόμενο ακυρώνεται στην πράξη η επιβολή υποχρεωτικής αργίας, καθώς θεωρείται ότι καταλήγει στη μη καταβολή αποδοχών στους εργαζόμενους.

psaxnodouleiaΕργασιακάΒασικός μισθός,Υπουργείο Εργασίας
Πολλαπλασιάζονται ώρα με την ώρα οι καταγγελίες στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) και τα συνδικάτα, για εργοδότες από όλους τους κλάδους των επιχειρήσεων σε διάφορα σημεία της Ελλάδας, οι οποίοι θέτουν τους εργαζόμενούς τους σε διαθεσιμότητα, εκ περιτροπής εργασία ή ακόμη και «υποχρεωτική αργία» παρ’ ότι το τελευταίο δεν...

Σχολιάστε