Κατατέθηκε χθες στην Βουλή η τροπολογία για την εφάπαξ οικονομική ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων.

 

Η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας με το οποίο επεκτείνεται στους Δήμους όλης της χώρας το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης και η επεξεργασία του οποίου ξεκίνησε σήμερα στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής. Το εν λόγω νομοσχέδιο συμπεριλαμβανομένης της τροπολογίας αναμένεται να ψηφιστεί από την Ολομέλεια την προσεχή Πέμπτη.

Οπως αναφέρει η τροπολογία, που υπογράφει η υπουργός Εργασίας κ. Αχτσιόγλου, οι συνταξιούχοι αποτελούν μια ιδιαίτερα ευαίσθητη κοινωνική κατηγορία η οποία δεν έχει για αντικειμενικούς λόγους τη δυνατότητα εύρεσης επιπλέον πηγών εισοδημάτων πλην της σύνταξης και επομένως δεν μπορεί να αναπληρώσει εισοδήματα τα οποία έχει απολέσει,Λόγω των εκτεταμένων εισοδηματικών περικοπών που πραγματοποιηθήκαν στα εισοδήματα των συνταξιούχων τα τελευταία επτά έτη, κρίνεται αναγκαία η στήριξη της ευαίσθητης αυτής κοινωνικής κατηγορίας μέσω της παροχής έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης.

Αποκλειστικά για το έτος 2016 θα καταβληθεί από τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης με επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό εφάπαξ οικονομική ενίσχυση με αποκλειστικούς δικαιούχους τους υφιστάμενους συνταξιούχους όλων των ασφαλιστικών οργανισμών κύριας ασφάλισης και Δημοσίου, των οποίων το άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων μηνός Δεκεμβρίου 2016, στο ύψος που διαμορφώνονται μετά την παρακράτηση της εισφοράς υγειονομικής περίθαλψης κατ’ εφαρμογή του άρθρου 44 του ν. 4387/2016, είναι μικρότερο ή ίσον του ποσού των οκτακοσίων πενήντα (850)ευρώ. Το ύψος της οικονομικής ενίσχυσης είναι ίσο με το ποσό που προκύπτει αν αφαιρεθεί από τα οκτακόσια πενήντα (850) ευρώ το προαναφερθέν άθροισμα συντάξεων, και σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να είναι κατώτερο του ποσού των τριακοσίων (300) ευρώ.

Σύμφωνα με τις διατάξεις της τροπολογίας, στους συνταξιούχους όλων των ασφαλιστικών οργανισμών κύριας ασφάλισης και του Δημοσίου, των οποίων το άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων μηνός Δεκεμβρίου 2016, όπως διαμορφώνεται μετά την παρακράτηση της εισφοράς υγειονομικής περίθαλψης του άρθρου 44 του ν. 4387/2016 (Α’85), δεν υπερβαίνει το ποσό των οκτακοσίων πενήντα (850) ευρώ, καταβάλλεται εφάπαξ οικονομική ενίσχυση. Το ύψος της ενίσχυσης καθορίζεται για κάθε δικαιούχο στο ποσό κατά το οποίο το προαναφερθέν άθροισμα συντάξεων υπολείπεται από τα οκτακόσια πενήντα (850) ευρώ, εφόσον το ποσό αυτό υπερβαίνει τα τριακόσια (300) ευρώ, διαφορετικά καθορίζεται στο ποσό των τριακοσίων (300) ευρώ. Η ενίσχυση θα καταβληθεί στους δικαιούχους εντός του μηνός Δεκεμβρίου 2016 από τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, ο οποίος θα επιχορηγηθεί για το σκοπό αυτό από τον Κρατικό Προϋπολογισμό με ποσό που θα προσδιοριστεί μετά από επεξεργασία των στοιχείων των δικαιούχων από την ΗΔΙΚΑ ΑΕ.

http://www.psaxnodouleia.gr/wp-content/uploads/2015/04/ergasiaka511.jpghttp://www.psaxnodouleia.gr/wp-content/uploads/2015/04/ergasiaka511-300x300.jpgpsaxnodouleiaΕργασιακάΑσφάλιση,Συντάξεις,Υπουργείο Εργασίας
Κατατέθηκε χθες στην Βουλή η τροπολογία για την εφάπαξ οικονομική ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων.   Η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας με το οποίο επεκτείνεται στους Δήμους όλης της χώρας το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης και η επεξεργασία του οποίου ξεκίνησε σήμερα στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής. Το εν λόγω...

Σχολιάστε