«Φέσι» ύψους 40 εκατ. ευρώ, έχει προκαλέσει στο ΤΑΠΙΤ το ΙΚΑ, λόγω μη καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών που εισπράττει για τον κλάδο των τουριστικών επαγγελμάτων, αλλά δεν αποδίδει στο Ταμείο.

35ad08baa69991c163fd51071777ca4b_L

Η έλλειψη ρευστότητας για την καταβολή μισθών και συντάξεων, αναγκάζει το μεγαλύτερο ασφαλιστικό ταμείο της χώρας να καρπώνεται εισφορές που εισπράττει και να μην τις αποδίδει στους δικαιούχους. Πρόκειται για μια διαδικασία που ξεκίνησε την 1.1.14 και αντί το ΙΚΑ να λειτουργεί ως θεματοφύλακας των συγκεκριμένων εισφορών, καρπώνεται το όφελος από τη μη απόδοσή τους. Ο σύλλογος των εργαζομένων στα επισιτιστικά και τουριστικά επαγγέλματα, πρόκειται σήμερα να συναντηθεί με τον αναπληρωτή υπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρη Στρατούλη, σε μια προσπάθεια εξεύρεσης λύσης.

Το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο γιατί το Ταμείο αντιμετωπίζει δυσκολία στην κάλυψη των πάγιων υποχρεώσεών του, που αφορούν κυρίως στην καταβολή του εφάπαξ στους δικαιούχους. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε μηνιαία βάση το έσοδο από τις ασφαλιστικές εισφορές υπερβαίνει τα 8 εκατ. ευρώ. Τους τελευταίους μήνες το ΙΚΑ απέδιδε μόλις το 35% αυτών στο Ταμείο, δηλαδή περίπου 2,5 εκατ. ευρώ το μήνα και τα υπόλοιπα τα παρακρατούσε για να καλύψει τις δικές του ανάγκες. Τον τελευταίο μήνα όμως δεν απέδωσε ούτε ένα ευρώ, προκαλώντας συνθήκες πραγματικής ασφυξίας στο συγκεκριμένο τομέα πρόνοιας του ΤΑΠΙΤ.

Οι εκπρόσωποι του ταμείου, δηλώνουν αποφασισμένοι να φτάσουν στα άκρα την υπόθεση και για το λόγο αυτό, αν δεν υπάρξει συμφωνία με τον κ. Στρατούλη για απόδοση των οφειλομένων σε συγκεκριμένη χρονική περίοδο, τότε δηλώνουν διατεθειμένοι να πάνε την υπόθεση, στα αρμόδια δικαστήρια.

Σημειώνεται ότι ανάλογο χρέος είχε δημιουργηθεί προς το ΤΑΠΙΤ, από το ΕΤΕΑ και το ταμείο που χορηγεί επικουρικές συντάξεις για το 90% των συνταξιούχων, κινδύνευσε από δικαστική απόφαση, να μην έχει τα κονδύλια για την καταβολή τους, πριν από μερικούς μήνες.

Μάλιστα, μόλις χθες το υπουργείο Εργασίας, προώθησε στη Βουλή διάταξη με την οποία λύνει το πρόβλημα, δίνοντας τη δυνατότητα στο ΕΤΕΑ να αποπληρώσει το χρέος του, κάτι παραπάνω από 50 εκατ. ευρώ, σε μηνιαίες δόσεις.

dikaiologitika.gr

http://www.psaxnodouleia.gr/wp-content/uploads/2015/04/35ad08baa69991c163fd51071777ca4b_L.jpghttp://www.psaxnodouleia.gr/wp-content/uploads/2015/04/35ad08baa69991c163fd51071777ca4b_L-300x300.jpgpsaxnodouleiaΕργασιακάΙΚΑ,Συντάξεις
«Φέσι» ύψους 40 εκατ. ευρώ, έχει προκαλέσει στο ΤΑΠΙΤ το ΙΚΑ, λόγω μη καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών που εισπράττει για τον κλάδο των τουριστικών επαγγελμάτων, αλλά δεν αποδίδει στο Ταμείο. Η έλλειψη ρευστότητας για την καταβολή μισθών και συντάξεων, αναγκάζει το μεγαλύτερο ασφαλιστικό ταμείο της χώρας να καρπώνεται εισφορές που...

Σχολιάστε