Με απόφαση του υπουργού Εργασίας Παναγιώτη Σκουρλέτη και του αναπληρωτή υπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτρη Στρατούλη, συγκροτήθηκε η Ειδική Επιστημονική Επιτροπή, η οποία θα αναλάβει την επικαιροποίηση και την αναπροσαρμογή του «Ενιαίου Πίνακα Προσδιορισμού Ποσοστών Αναπηρίας» και θα επανεξετάσει τον κατάλογο των μη αναστρέψιμων παθήσεων.

αμεα

Η συγκρότηση της Επιτροπής προβλέπεται από τον πρόσφατα ψηφισμένο νόμο, «Μέτρα για την ανακούφιση των Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ), και την απλοποίηση της λειτουργίας των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.)».

Έργο της Επιτροπής είναι «ο καθορισμός με εκατοστιαία αναλογία (…) του ποσοστό αναπηρίας που συνεπάγεται κάθε πάθηση, ή βλάβη, ή σωματική, ή ψυχική, ή πνευματική εξασθένηση, ή η συνδυασμένη εμφάνιση τέτοιων παθήσεων, ή βλαβών, ή εξασθενήσεων, καθώς και οι υποτροπές των ασθενειών αυτών».

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, η Επιτροπή θα εξετάσει τα νέα δεδομένα και τις νέες ανάγκες, ενώ θα εργασθεί «προς την κατεύθυνση της διεύρυνσης του καταλόγου με τις παθήσεις».

Ο πίνακας αυτός θα καλύπτει κάθε πάθηση, ή βλάβη, ή σωματική, ή ψυχική, ή πνευματική εξασθένηση ή συνδυασμένη εμφάνιση τέτοιων παθήσεων ή βλαβών ή εξασθενήσεων, καθώς και υποτροπές αυτών. Η ίδια επιτροπή θα καθορίζει και τις παθήσεις που είναι επ’ αόριστον η διάρκεια της αναπηρίας. Η δημιουργία της εν λόγω επιτροπής επιβλήθηκε από την ψήφιση του πρόσφατου νόμου (ν.4331/2015), που αφορά ζητήματα αναπηρίας. Η υπουργική απόφαση υπογράφεται από τον αρμόδιο υπουργό Εργασίας, Πάνο Σκουρλέτη. Όπως προκύπτει, πρόεδρος της Επιτροπής, η οποία θα απαρτίζεται από 15 μέλη, αναλαμβάνει ο Γιώργος Ρωμανιάς, νυν γγ Κοινωνικής Ασφάλισης, ενώ συμμετέχει και η Άρτεμις Δεδούλη, νυν προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Κοινωνικής Ασφάλισης.

Στην Επιτροπή μετέχουν επίσης καθηγητές ιατρικής (καρδιολογίας, νευρολογίας,ωτορινολαρυγγολογίας, οφθαλμολογίας), καθώς επίσης και γιατρός ορθοπεδικός, παιδοψυχίατρος, χειρουργός. Επίσης, στην Επιτροπή θα υπάρχει εκπροσώπηση από την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία και την Ελληνική Ιατρική Εταιρεία Αναπηρίας, καθώς επίσης και από τη Διεύθυνση Αναπηρίας και Ιατρικής της Εργασίας του ΙΚΑ.

http://www.psaxnodouleia.gr/wp-content/uploads/2015/04/αμεα.jpghttp://www.psaxnodouleia.gr/wp-content/uploads/2015/04/αμεα-300x300.jpgpsaxnodouleiaΕργασιακάΙΚΑ,Υπουργείο Εργασίας
Με απόφαση του υπουργού Εργασίας Παναγιώτη Σκουρλέτη και του αναπληρωτή υπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτρη Στρατούλη, συγκροτήθηκε η Ειδική Επιστημονική Επιτροπή, η οποία θα αναλάβει την επικαιροποίηση και την αναπροσαρμογή του «Ενιαίου Πίνακα Προσδιορισμού Ποσοστών Αναπηρίας» και θα επανεξετάσει τον κατάλογο των μη αναστρέψιμων παθήσεων. Η συγκρότηση της Επιτροπής προβλέπεται από...

Σχολιάστε