Επτά κατηγορίες ασφαλισμένων του ΙΚΑ μπορούν να πάρουν πλήρη σύνταξη πριν από τα 62 και με λιγότερες από 12.000 ημέρες ασφάλισης, αρκεί να μην τους προλάβουν οι αλλαγές στο ασφαλιστικό.

ergazomenoi

Στις κατηγορίες αυτές, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, συμπεριλαμβάνονται εκατοντάδες χιλιάδες άνδρες και γυναίκες. Και ανάλογα με το χρόνο ασφάλισής τους στο ΙΚΑ μπορούν να αποχωρήσουν από τα 58 ή και νωρίτερα με πλήρη σύνταξη. Στα «βαρέα» μάλιστα τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης είναι χαμηλότερα και με λιγότερες ημέρες ασφάλισης.

Οι γυναίκες για παράδειγμα που συμπλήρωσαν 4.500 ημέρες μέχρι το 2010, εκ των οποίων οι 3.600 στα «βαρέα», αποχωρούν από το 55ο έτος. Οι ευνοϊκές αυτές διατάξεις, όμως, επανεξετάζονται και είναι βέβαιο ότι θα τροποποιηθούν (ορισμένες θα καταργηθούν και τελείως). Οσοι συμπληρώνουν φέτος την ηλικία συνταξιοδότησης μπορούν να αποχωρήσουν χωρίς να επηρεαστούν από τις αλλαγές.

Δεν είναι όμως βέβαιο αν θα έχουν την ίδια δυνατότητα και όσοι συμπληρώνουν την ηλικία το 2016 ή το 2017. Μπορεί να αποφασιστεί να δοθεί μεταβατική περίοδος για να μην ανατραπούν τα δικαιώματα συνταξιοδότησης που θεμελιώνουν οι ασφαλισμένοι το 2016 ή και το 2017, αλλά από την άλλη πλευρά θα υπάρξει απώλεια σύνταξης λόγω του νέου τρόπου υπολογισμού.

Οι δρόμοι δηλαδή είναι δύο: Μεταβατική περίοδος για έξοδο χωρίς αύξηση των ορίων ηλικίας αλλά με μειώσεις συντάξεων ή αύξηση των ορίων ηλικίας με μικρότερες περικοπές.

http://www.psaxnodouleia.gr/wp-content/uploads/2015/04/ergazomenoi_aftodioikisi-1024x680.jpghttp://www.psaxnodouleia.gr/wp-content/uploads/2015/04/ergazomenoi_aftodioikisi-300x300.jpgpsaxnodouleiaΕργασιακάΑσφάλιση,ΙΚΑ,Συντάξεις
Επτά κατηγορίες ασφαλισμένων του ΙΚΑ μπορούν να πάρουν πλήρη σύνταξη πριν από τα 62 και με λιγότερες από 12.000 ημέρες ασφάλισης, αρκεί να μην τους προλάβουν οι αλλαγές στο ασφαλιστικό. Στις κατηγορίες αυτές, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, συμπεριλαμβάνονται εκατοντάδες χιλιάδες άνδρες και γυναίκες. Και ανάλογα με το χρόνο ασφάλισής...

Σχολιάστε