Να μπει φραγμός στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, οι οποίες βλάπτουν το ασφαλιστικό της χώρας, αλλά και να προστατευθούν τα θεμελιωμένα ασφαλιστικά δικαιώματα, είναι η βασική από τις δεσμεύσεις του οικονομικού επιτελείου, που αφορούν θέματα ασφαλιστικού ενδιαφέροντος.

ergasiaka31

Ταυτόχρονα, για εργασιακά ζητήματα, η ελληνική πλευρά δηλώνει έτοιμη να καταπολεμήσει την αδήλωτη εργασία, με συγκεκριμένες παρεμβάσεις, αλλά και να επαναφέρει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, πρόταση που δεν αρέσει όμως καθόλου στους εκπροσώπους των «θεσμών».

Ειδικότερα, αναφορικά με τις προτάσεις για το ασφαλιστικό, η κυβέρνηση εκφράζει την επιθυμία να μπει ένα τέλος στα προγράμματα εθελούσιας εξόδου που έχουν κατά καιρούς εφαρμοστεί από Τράπεζες και πρώην ΔΕΚΟ. Ταυτόχρονα όμως, μπαίνει στο «κάδρο» των συνομιλιών και θέμα ευρύτερης αναθεώρησης της νομοθεσίας που διέπει το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, έστω και αν αυτό προτίθεται να γίνει μεσομακροπρόθεσμα.

Έως τότε όμως, θα υπάρξει αναβολή στην εφαρμογή του νέου τρόπου υπολογισμού των κύριων συντάξεων, με όφελος μόλις 2 εκατ. ευρώ για το τρέχον έτος. Αν δεν προχωρούσε η ελληνική κυβέρνηση σε αυτή την πρωτοβουλία, η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι θα καταγραφόταν μείωση κύριων συντάξεων από 35% έως και 50%. Στο σκέλος των επικουρικών συντάξεων αναφέρεται ότι δεν θα εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, που έχει επιβάρυνση 326 εκατ. ευρώ.

Αν όμως εφαρμοζόταν θα προκαλούσε μείωση στις επικουρικές συντάξεις η οποία θα κυμαινόταν από 35% έως 80% σε κάποιες περιπτώσεις. Ειδικά για τις επικουρικές προτείνεται να υπάρξει κατάργηση και της ρήτρας θανάτου. Για το εφάπαξ, η ελληνική πρόταση εστιάζεται στην αντικατάσταση του μαθηματικού τύπου με κόστος 70 εκατ. ευρώ. Άλλα 82 εκατ. ευρώ θα στοιχίσει η διατήρηση του ΕΚΑΣ, ενώ θα πρέπει να βρεθούν κονδύλια ύψους 600 εκατ. ευρώ, για να καταβληθεί στο τέλος του τρέχοντος έτους η 13η σύνταξη για συνταξιούχους έως 700 ευρώ.

Η νέα ρύθμιση προς τα ταμεία εκτιμάται ότι θα αποφέρει έσοδα 300 εκατ. ευρώ για τα ταμεία, ενώ καταγράφεται στα προτεινόμενα μέτρα και εκείνο της επέκτασης της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης έως 28/2/2016 σε μακροχρόνια ανέργους σε πολίτες που βρίσκονται κοντά στη σύνταξη και είναι άνεργοι. Στο σκέλος της αδήλωτης εργασίας, η ελληνική πλευρά προτείνει να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του ΣΕΠΕ και να ολοκληρωθεί η διασύνδεση με το ΙΚΑ και τον ΟΑΕΔ.

Επίσης, ειδική αναφορά γίνεται στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και στην αναβάθμιση του ρόλου του ΟΜΕΔ. Επίσης, επισημαίνεται ότι θα καθιερωθούν κατώτερα όρια εργασίας μέσω της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Ειδική αναφορά γίνεται για τον κατώτατο μισθό, όπου αναφέρεται η εξομείωση των νέων με τους μεγαλύτερους σε ηλικία, όπως επίσης και για επαναφορά στα 751 ευρώ, το β’ εξάμηνο του 2016.

dikaiologitika.gr

http://www.psaxnodouleia.gr/wp-content/uploads/2015/04/ergasiaka31.jpghttp://www.psaxnodouleia.gr/wp-content/uploads/2015/04/ergasiaka31-300x300.jpgpsaxnodouleiaΕργασιακάΑσφάλιση,ΙΚΑ,ΟΑΕΔ
Να μπει φραγμός στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, οι οποίες βλάπτουν το ασφαλιστικό της χώρας, αλλά και να προστατευθούν τα θεμελιωμένα ασφαλιστικά δικαιώματα, είναι η βασική από τις δεσμεύσεις του οικονομικού επιτελείου, που αφορούν θέματα ασφαλιστικού ενδιαφέροντος. Ταυτόχρονα, για εργασιακά ζητήματα, η ελληνική πλευρά δηλώνει έτοιμη να καταπολεμήσει την αδήλωτη εργασία, με...

Σχολιάστε