Ομόφωνα ενέκρινε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥ.Σ.ΚΟΙ.Π.) την εισήγηση του υπουργού Εργασίας, κ. Γιώργου Κατρούγκαλου, σχετικά με την Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση που προωθεί.

ergasiaka69

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε, έγινε ξεχωριστή αναφορά στη σημερινή συνεδρίαση για το θέμα, υπό τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, κ. Γιάννη Δραγασάκη, όπου διαπιστώθηκε ότι προχωράει η επεξεργασία των προτάσεων. Το ΚΥΣΚΟΙΠ όμως, θεωρεί ότι είναι αναγκαίος πια, ένας ευρύς και ουσιαστικός διάλογος «μέσα στην κοινωνία με σκοπό τόσο την υπέρβαση των σημερινών επιτακτικών αναγκών του ασφαλιστικού συστήματος όσο και την αντιμετώπιση των χρόνιων παθογενειών, στρεβλώσεων, αδυναμιών και αδικιών του».

Το συμβούλιο οριοθέτησε τα βασικά σημεία της μεταρρύθμισης, ξεκινώντας από την παραδοχή ότι εντάσσεται σε μια «συνολική στρατηγική η οποία έχει στόχο να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας και ιδιαίτερα της νέας γενιάς προς το ασφαλιστικό σύστημα και τη δυνατότητά του να εγγυάται τις συντάξεις των πολιτών. Ακριβώς γι’ αυτό το λόγο, η μεταρρύθμιση θα πρέπει να διασφαλίζει τους όρους βιωσιμότητας του συστήματος σε βάθος χρόνου». Παράλληλα, ξεκαθάρισε τα ακόλουθα σημεία των παρεμβάσεων που θα προκύψουν:

Οι όποιες αλλαγές πρέπει να διασφαλίζουν τον αναδιανεμητικό χαρακτήρα του συστήματος στη βάση των αρχών της κοινωνικής αλληλεγγύης και της αλληλεγγύης των γενεών, και όχι στη λογική των εξατομικευμένων λογαριασμών.
Το ασφαλιστικό σύστημα παραμένει ένα σύστημα εγγυημένων παροχών, στο πλαίσιο του οποίου η συνολική σύνταξη θα αποτελείται από:
Την εθνική σύνταξη, η οποία θα χρηματοδοτείται από τη φορολογία
Την αναλογική σύνταξη, η οποία θα προκύπτει από την προσμέτρηση του μισθού (για μισθωτούς) ή του εισοδήματος (για ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες κλπ), το ενιαίο ποσοστό αναπλήρωσης και τα έτη ασφάλισης.
Το νέο ασφαλιστικό σύστημα, με απλούς, ενιαίους και διαφανείς κανόνες για όλους, πρέπει να υπερβαίνει δραστικά την οργανωτική και λειτουργική διάσπασή του, καθώς και τα αποσπασματικά και πελατειακά χαρακτηριστικά που το διέκριναν έως σήμερα, εμπεδώνοντας την κοινωνική δικαιοσύνη και ενισχύοντας την προστασία των πλέον αδύναμων.
Σημαντικός πυλώνας της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης είναι η ανακεφαλαιοποίηση του συστήματος μέσω:

Ενός ενιαίου συστήματος κοινωνικών πόρων.
Της αξιοποίησης μέρους της κινητής και ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, η οποία θα πρέπει να θεωρείται και να αντιμετωπίζεται ως περιουσία των νέων γενεών.
Προτεραιότητα για την κυβέρνηση αποτελεί η σημαντική βελτίωση της εισπραξιμότητας των ασφαλιστικών εισφορών και η δραστική αντιμετώπιση των ποικίλων εκδηλώσεων του φαινομένου της «μαύρης» εργασίας.

http://www.psaxnodouleia.gr/wp-content/uploads/2015/04/ergasiaka69.jpghttp://www.psaxnodouleia.gr/wp-content/uploads/2015/04/ergasiaka69-300x300.jpgpsaxnodouleiaΕργασιακάΕπιδόματα,Συντάξεις,Υπουργείο Εργασίας
Ομόφωνα ενέκρινε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥ.Σ.ΚΟΙ.Π.) την εισήγηση του υπουργού Εργασίας, κ. Γιώργου Κατρούγκαλου, σχετικά με την Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση που προωθεί. Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε, έγινε ξεχωριστή αναφορά στη σημερινή συνεδρίαση για το θέμα, υπό τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, κ. Γιάννη Δραγασάκη, όπου διαπιστώθηκε ότι προχωράει η επεξεργασία...

Σχολιάστε