Δεκάδες χιλιάδες άνεργοι μπορούν να απασχοληθούν μέσα στην ερχόμενη πενταετία στον κλάδο της ανακύκλωσης, έναν χώρο πολλά υποσχόμενο στην Ελλάδα, όπου υπάρχει μεγάλο κενό στην αξιοποίηση των απορριπτόμενων υλικών.

Τα «πράσινα» επαγγέλματα

Σύμφωνα με τον διευθυντή της “Αναπτυξιακής Σύμπραξης Θεσσαλονίκη: Ανάπτυξη -Ανακύκλωση -Απασχόληση” και ιδιοκτήτη του ΚΕΚ “Πλάτων Σύμβουλοι”, Νικόλαο Παπαδόπουλο, αυτή τη στιγμή μπορούν να απασχοληθούν στην ανακύκλωση δέκα χιλιάδες άνθρωποι σε όλη τη χώρα, με τον αριθμό αυτό να αυξάνεται κατά 10.000 το χρόνο για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Ήδη, επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι τα τελευταία 6-7 χρόνια έχουν δημιουργηθεί στη Θεσσαλονίκη περίπου δέκα ιδιωτικές εταιρείες, που δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον τομέα και κάνουν κύκλο εργασιών της τάξης των 10 με 15 εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο, με ετήσια κέρδη 2-3 εκατομμυρίων ευρώ.

“Αυτό σημαίνει ότι η πόλη της Θεσσαλονίκης παράγει ετησίως πρωτογενές προϊόν 150 εκατομμυρίων ευρώ, ποσό που μπορεί να ‘πληρώσει’ χιλιάδες ανθρώπους που θα δουλέψουν γι’ αυτό” σχολιάζει.

Εξηγώντας τι σημαίνει κέρδος από τα σκουπίδια, ο κ. Παπαδόπουλος κάνει λόγο για ανάκτηση πρώτης ύλης και αναφέρει: “από αναπτυξιακές έρευνες και μελέτες που διενεργούμε, έχουμε διαπιστώσει πολύ μεγάλο κενό στην αξιοποίηση των απορριπτόμενων υλικών τόσο στον ελλαδικό χώρο όσο και στο εξωτερικό. Αυτό ξεκινά από την κακή νοοτροπία που έχουμε ως λαός αναφορικά με την ανακύκλωση. Η ανακύκλωση πρέπει να γίνεται ‘στην πηγή’ για να είναι αποδοτικότερη. Εμείς, στην Ελλάδα, ‘στην πηγή’ δεν κάνουμε σχεδόν τίποτα. Από τους δήμους γίνεται μια σοβαρή προσπάθεια, όπως και από κάποιους ιδιώτες, όμως και πάλι χάνεται πολύ υλικό”.

Παρουσιάζοντας τις λύσεις που προτείνει η “Αναπτυξιακή Σύμπραξη Θεσσαλονίκη”, αναφέρει ότι μηχανικοί που εκπαιδεύονται στον τομέα της ανακύκλωσης μπορούν να απασχοληθούν στο χώρο της εκπόνησης περιβαλλοντικών μελετών, μελετών ανακύκλωσης, μελετών ενεργειακής αξιοποίησης βιομάζας, μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τις βιομηχανίες.

Επιπλέον, άνεργοι μη μηχανικοί μπορούν να απασχοληθούν είτε ως εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις ανακύκλωσης, εφόσον έχουν εκπαιδευτεί στην ανακύκλωση πλαστικού, μετάλλου, αυτοκινήτου, ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, είτε δημιουργώντας δικές τους μάντρες συλλογής ανακυκλούμενων υλικών, που θα συνεργάζονται με τις βιομηχανίες ανακύκλωσης των υλικών αυτών. “Το κόστος δημιουργίας μιας μάντρας υπολογίζεται σε 10 με 15.000 ευρώ και σε αυτήν θα καταλήγουν τα υλικά που θα αγοράζονται, θα διαχωρίζονται με τα χέρια, θα αποθηκεύονται και από εκεί θα τα παραλαμβάνουν οι εταιρείες που θα το ανακυκλώνουν” προσθέτει.

Ο παραπάνω σχεδιασμός δοκιμάστηκε πιλοτικά με μια ομάδα 130 ανέργων, οι οποίοι συμμετείχαν σε πρόγραμμα επιμόρφωσης. Παράλληλα, η “Αναπτυξιακή Σύμπραξη Θεσσαλονίκη” έχει καταρτίσει πενήντα επιχειρησιακά σχέδια, τα οποία θα είναι στη διάθεση των ανέργων που έχουν επωφεληθεί από το πρόγραμμα, αλλά και άλλων ανέργων που επιθυμούν να ασχοληθούν με αυτό το αντικείμενο.

Και ποιο είναι τελικά το προφίλ του ανθρώπου που θα μπορέσει να εργαστεί στο χώρο της ανακύκλωσης; “Το πρώτο που πρέπει να έχει ένας τέτοιος άνθρωπος είναι θέληση και βούληση, δίψα για να επιβιώσει και να αναπτυχθεί και γιατί όχι; να μεγαλουργήσει” απαντά ο κ. Παπαδόπουλος και τονίζει: “όλοι αυτοί οι άνθρωποι, τους οποίους εμείς ως σύμβουλοι υποστηρίξαμε πριν από 30 χρόνια, ήταν άνεργοι και σήμερα κάνουν τζίρους 40 εκατομμυρίων ευρώ με 7 – 8 εκατομμύρια κέρδη”.

 

http://www.psaxnodouleia.gr/wp-content/uploads/2015/09/Τα-«πράσινα»-επαγγέλματα.jpghttp://www.psaxnodouleia.gr/wp-content/uploads/2015/09/Τα-«πράσινα»-επαγγέλματα-300x300.jpgpsaxnodouleiaΕργασιακάΆνεργοι,Θέσεις Εργασίας
Δεκάδες χιλιάδες άνεργοι μπορούν να απασχοληθούν μέσα στην ερχόμενη πενταετία στον κλάδο της ανακύκλωσης, έναν χώρο πολλά υποσχόμενο στην Ελλάδα, όπου υπάρχει μεγάλο κενό στην αξιοποίηση των απορριπτόμενων υλικών. Σύμφωνα με τον διευθυντή της 'Αναπτυξιακής Σύμπραξης Θεσσαλονίκη: Ανάπτυξη -Ανακύκλωση -Απασχόληση' και ιδιοκτήτη του ΚΕΚ 'Πλάτων Σύμβουλοι', Νικόλαο Παπαδόπουλο, αυτή τη...

Σχολιάστε