Ως το δεύτερο σημαντικό βήμα, μετά το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, χαρακτήρισε ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Δημήτρης Στρατούλης, την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) με την οποία εντάσσονται όλοι οι ανασφάλιστοι στο δημόσιο σύστημα υγείας

φαρμακειο

Σε διαβούλευση ήδη έχει θέσει το υπουργείο Εργασίας και το υπουργείο Υγείας, την Υπουργική Απόφαση με την οποία θεσπίζεται νέο σύστημα χορήγησης Βιβλιαρίου Υγείας Ανασφάλιστου (ΒΥΑ) σε απόρους ανέργους και όσους στερούνται το δικαιώμα της ασφάλισης και δίνει το δικαίωμα πρόσβασης σε φάρμακα και περίθαλψη σε όλους τους πολίτες

Ο κ. Στρατούλης σε κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε με τους αναπληρωτές υπουργούς Υγείας (Α. Ξανθό), Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Θ. Φωτίου) και Διοικητικής Μεταρρύθμισης (Γ. Κατρούγκαλο), δήλωσε ότι «αυτό το μέτρο αποτελεί αδήριτη κοινωνική ανάγκη, καθώς οι μνημονιακές πολιτικές που εφαρμόστηκαν τα τελευταία πέντε χρόνια ανάγκασαν εκατοντάδες χιλιάδες να βγουν από την προστασία της υγείας, από την ασφάλιση της υγείας, είτε επειδή έμειναν άνεργοι, είτε επειδή έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους».

Τονίστηκε επίσης, ότι δεν μπήκαν εισοδηματικά κριτήρια, για να μπορέσουν να καλυφθούν όλοι οι ανασφάλιστοι. Τα μοναδικά κριτήρια που λαμβάνονται υπόψη για τους άνω των 18 ετών, είναι να έχουν νόμιμη διαμονή στη χώρα και να έχουν νομιμοποιητικά έγγραφα, ενώ για τους ανασφάλιστους κάτω των 18 ετών, δηλαδή τους ανήλικους, δεν απαιτούνται ούτε νομιμοποιητικά έγγραφα. Ο κ. Στρατούλης δεσμέυτηκε ότι το υπουργείο Εργασίας, θα παράσχει κάθε βοήθεια για την υλοποίηση της κοινής υπουργικής απόφασης, αλλά και για τις νομοτεχνικές βελτιώσεις που μπορεί να χρειαστούν.

Στόχος είναι να εκδίδονται, όσο πιο γρήγορα γίνεται, οι αποφάσεις για την έκδοση των βιβλιαρίων υγείας των ανασφάλιστων. Αυτό θα μπορεί να γίνει αξιοποιώντας την ΗΔΙΚΑ, το σύστημα ΑΤΛΑΣ και το ηλεκτρονικό μητρώο για τον ΑΜΚΑ. Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται στα ΚΕΠ από τον Ιούνιο και οι υπηρεσίες πρόνοιας των δήμων, αναλαμβάνουν την ευθύνη να επιβεβαιώσουν την οικονομική κατάσταση του υποψήφιου, έτσι ώστε να κάνουν δεκτή ή να απορρίψουν την αίτησή του. Η χρονική διάρκεια ισχύος του βιβλιαρίου είναι ένα έτος και δίνεται δικαίωμα ανανέωσης με την κατάθεση των απαιτούμενων δικαιολογητικών. Δίνεται δικαίωμα υποβολής ένστασης σε περίπτωση απορριπτικής απόφασης, την οποία θα εξετάζει εντός 30 ημερών από την υποβολή της, ειδική τριμελής επιτροπή του δήμου.

Με το συγκεκριμένο βιβλιάριο όσοι είναι ανασφάλιστοι θα μπορούν στο εξής να έχουν νοσηλευτική και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, δωρεάν πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας, ιατρική κλινική εξέταση και χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής.

Επίσης, οι ωφελούμενοι θα μπορούν να καρπωθούν παροχή οδοντιατρικής – στοματολογικής περίθαλψης, πλήρης νοσηλεία σε κλίνες Γ΄ θέσης, χορήγηση εξωνοσοκομειακής φαρμακευτικής περίθαλψης για την αντιμετώπιση ή θεραπεία των χρόνιων παθήσεων, παροχές μαιευτικής περίθαλψης, φυσικοθεραπείες, λογοθεραπείες, εργοθεραπείες, ψυχοθεραπείες, διακομιδή ασθενών με πλωτά, εναέρια και λοιπά μηχανοκίνητα μέσα του ΕΚΑΒ, χορήγηση ιατρικών βοηθημάτων και αναλωσίμων υλικών και μετάβαση για νοσηλεία/ θεραπεία στο εξωτερικό.

Στην υπουργική απόφαση καθορίζονται με σαφήνεια τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την κατάθεση της αίτησης και διευκρινίζεται ότι δεν είναι υποχρεωτικό η υποβολή δήλωσης μόνιμης κατοικίες για πολίτες που ζουν σε συνθήκες ένδειες σε εξωτερικούς χώρους ή για αλλοδαπούς που έχουν υποβάλλει αίτημα παραμονής στην Ελλάδα.

Ταυτόχρονα, θεσπίζεται Ηλεκτρονικό Μητρώο Ανασφαλίστων Πολιτών στην Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε.. Σε αυτό περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων στοιχεία για τον αριθμό των δικαιούχων ανά Δήμο, ανά κατηγορία δικαιούχων, εφαρμογή για την ηλεκτρονική καταχώρηση της αίτησης χορήγησης του Βιβλιαρίου Υγείας Ανασφαλίστου, ενώ προβλέπεται και σύνδεση με το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης των δημόσιων υπηρεσιών υγείας.

Σημειώνεται ότι τα βιβλιάρια οικονομικά αδυνάτων και ανασφάλιστων που έχουν εκδοθεί μέχρι την έναρξη ισχύος της παρούσας υπουργικής απόφασης, διατηρούνται σε ισχύ μέχρι τη λήξη τους και δύνανται να ανανεωθούν σύμφωνα με τη νέα διαδικασία.

Οι κάτοχοί τους δικαιούνται των παροχών της παρούσας απόφασης, χωρίς να θίγονται τα ήδη θεμελιωμένα δικαιώματά τους. Παράλληλα θεσπίζεται μεταβατική περίοδος 6 μηνών από τη δημοσίευση της παρούσας για την ανάληψη της αρμοδιότητας χορήγησης του ΒΥΑ από τους Δήμους, οι οποίοι δεν ασκούν έως σήμερα τη σχετική αρμοδιότητα

http://www.psaxnodouleia.gr/wp-content/uploads/2015/05/farmakio.jpghttp://www.psaxnodouleia.gr/wp-content/uploads/2015/05/farmakio-300x300.jpgpsaxnodouleiaΕργασιακάΔωρεάν Εξετάσεις,Δωρεάν Παροχές,Υπουργείο Εργασίας
Ως το δεύτερο σημαντικό βήμα, μετά το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, χαρακτήρισε ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Δημήτρης Στρατούλης, την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) με την οποία εντάσσονται όλοι οι ανασφάλιστοι στο δημόσιο σύστημα υγείας Σε διαβούλευση ήδη έχει θέσει το υπουργείο Εργασίας και το υπουργείο Υγείας,...

Σχολιάστε