Εξω από τα μητρώα του πετάει ο ΟΑΕΔ τους σπουδαστές των ΙΕΚ, στερώντας τους τη δυνατότητα να έχουν κάρτα ανεργίας. Στην κατεύθυνση αυτή, ακυρώνει τα Δελτία Ανεργίας και τους φέρνει αντιμέτωπους με μια σειρά σοβαρές συνέπειες: Ολοι τους χάνουν τις ελάχιστες παροχές που δικαιούνται ως άνεργοι.

oaed

Ορισμένοι από αυτούς βρίσκονται και …«χρεωμένοι», καθώς καλούνται να επιστρέψουν το ποσό του επιδόματος ανεργίας, εφόσον αυτό τους είχε χορηγηθεί κατά τους μήνες που φοιτούσαν στο ΙΕΚ.
Οσοι στο μεταξύ κατάφεραν να βρουν μια θέση εργασίας, αξιοποιώντας τα μόρια της ανεργίας που είχαν συγκεντρώσει, απειλούνται με απόλυση, καθώς ακυρώνονται ή μειώνονται τα μόρια αυτά. Το πρόβλημα δεν είναι καινούργιο, αλλά η «εκκαθάριση» των σπουδαστών από τον ΟΑΕΔ έχει γίνει πιο συστηματική εδώ και δύο περίπου χρόνια.

Ο τρόπος με τον οποίο ορίζει ο ΟΑΕΔ την ιδιότητα του ανέργου αποκλείει φοιτητές και σπουδαστές, αλλά και νέους που ψάχνουν πρώτη φορά για δουλειά, ενώ παράλληλα συγκαλύπτει την ανεργία πίσω από την ιδιότητα του σπουδαστή. Σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ, άνεργος θεωρείται «εκείνος που μετά τη λύση ή τη λήξη της εργασιακής σχέσης αναζητεί εργασία, αποδέχεται να απασχοληθεί σε εργασία που του προσφέρεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΑΕΔ στον ευρύτερο επαγγελματικό του κλάδο ή δέχεται να παρακολουθήσει προγράμματα επαγγελματικής εκπαίδευσης ή μετεκπαίδευσης και γενικά επωφελείται από κάθε δυνατότητα για απασχόληση».
Οι πιο πρόσφατες καταγγελίες που έφτασαν στην εφημερίδα μας προέρχονται από σπουδαστές στην ειδικότητα των φυλάκων μουσείων και αρχαιολογικών χώρων των δημοσίων ΙΕΚ της Αττικής. Οι περιπτώσεις τους αποδεικνύουν πως πίσω από τους νόμους και τις διατάξεις που επικαλούνται το υπουργείο Εργασίας και ο ΟΑΕΔ ως άλλοθι για να μην τους καταγράφουν ως ανέργους, ο στόχος είναι άλλος:

Να περικόψουν ακόμα και τις κουτσουρεμένες παροχές που δικαιούνται οι άνεργοι και παράλληλα να μειώσουν πλασματικά τον αριθμό των εγγεγραμμένων στα μητρώα του ΟΑΕΔ ανέργων.Ζητάνε από ανέργους να επιστρέψουν εκατοντάδες ευρώ «Ο μέσος όρος ηλικίας των σπουδαστών στο δικό μου τμήμα, είναι γύρω στα 40 έτη», λέει χαρακτηριστικά ένας από αυτούς τους ανέργους. Ο ίδιος ήταν εγγεγραμμένος στον ΟΑΕΔ εδώ και 1,5 χρόνο. Συνολικά, πρόκειται για «τάξεις» στις οποίες η πλειοψηφία των «μαθητών» είναι μακροχρόνια άνεργοι, πολλοί από αυτούς με παιδιά και οικογένειες.

Η φοίτηση στο ΙΕΚ δεν είναι παρά μια επιπλέον προσπάθεια στη μάχη που δίνουν να εξασφαλίσουν ένα μεροκάματο. Οπως καταγγέλλουν, όμως, ο ΟΑΕΔ ζητά από όσους λάμβαναν επίδομα ανεργίας να επιστρέψουν το ποσό που αντιστοιχεί στους μήνες κατά τους οποίους φοιτούσαν παράλληλα στο ΙΕΚ.

Ετσι, άνεργοι που δυσκολεύονται να επιβιώσουν με το μηνιαίο επίδομα των 360 ευρώ, πρέπει τώρα να επιστρέψουν τα επιδόματα δύο, τριών ή και τεσσάρων μηνών, όσο καιρό δηλαδή φοιτούσαν στο ΙΕΚ και ταυτόχρονα διέπρατταν το …«έγκλημα» να είναι γραμμένοι και στα μητρώα του ΟΑΕΔ!

http://www.psaxnodouleia.gr/wp-content/uploads/2015/03/oaed.jpghttp://www.psaxnodouleia.gr/wp-content/uploads/2015/03/oaed-300x300.jpgpsaxnodouleiaΕργασιακάΆνεργοι,Επιδόματα,Επιδότηση,ΟΑΕΔ
Εξω από τα μητρώα του πετάει ο ΟΑΕΔ τους σπουδαστές των ΙΕΚ, στερώντας τους τη δυνατότητα να έχουν κάρτα ανεργίας. Στην κατεύθυνση αυτή, ακυρώνει τα Δελτία Ανεργίας και τους φέρνει αντιμέτωπους με μια σειρά σοβαρές συνέπειες: Ολοι τους χάνουν τις ελάχιστες παροχές που δικαιούνται ως άνεργοι. Ορισμένοι από αυτούς βρίσκονται...
Summary
Article Name
Χωρίς κάρτα και επίδομα οι σπουδαστές ΙΕΚ

Σχολιάστε