Περικοπές πρόωρων συντάξεων που μπορεί να φτάσουν έως και το 80%, μαχαίρι στη χορήγηση πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, δραματικές περικοπές σε συνταξιούχους κάτω των 67 ετών και τριπλασιασμό της εισφοράς των ασφαλισμένων – αγροτών και αναδρομική αύξηση εισφοράς για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε συνταξιούχους,  στο πλαίσιο των ανατροπών για το ασφαλιστικό.

syntaxioyxoi

Πιο αναλυτικά, οι παρεμβάσεις για το ασφαλιστικό, αναμένεται να επικεντρωθούν στα εξής σημεία:

  • Αύξηση του πέναλτι για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις από 6% σε 16% τον χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι για όσους βγουν στη σύνταξη πέντε χρόνια νωρίτερα από το 62ο, που είναι το γενικό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, η περικοπή στη σύνταξη θα ανέλθει στο 80%. Έτσι, ουσιαστικά αποτρέπεται σε όσους πληρούν τα κριτήρια, να βγουν στη σύνταξη νωρίτερα από το γενικό ηλικιακό όριο συνταξιοδότησης.
  • Αύξηση των ορίων ηλικίας για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις από την 1η Ιουλίου και όχι από την 1η Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους, όπως ήταν η τελευταία ελληνική πρόταση. Επειδή όμως ο Ιούλιος έχει ήδη ξεκινήσει, είναι πιθανό η συγκεκριμένη διάταξη να τίθεται εν ισχύ κατά την ημερομηνία που ο νόμος θα δημοσιευθεί στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ).
  • Αναδρομική αύξηση, από 1.1.2015 στην αύξηση της εισφοράς υπέρ υγείας από 4% σε 6% για την κύρια σύνταξη και από 0% σε 6% για την επικουρική. Η διατύπωση του συγκεκριμένου μέτρου και ο τρόπος εφαρμογής της αναδρομικής ισχύς του, προβληματίζουν την ελληνική πλευρά, έτσι ώστε να μην κριθεί αντισυνταγματικό από τυχόν προσφυγές συνταξιούχων στα αρμόδια δικαστήρια.
  • Άμεση εφαρμογή της αύξησης στις επικουρικές συντάξεις της εισφοράς των εργαζομένων, από 3% σε 3,5%.
  • Κατάργηση του ΕΚΑΣ έως το 2019. Παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο για να γίνει άμεση περικοπή του από το 20% των «προνομιούχων» δικαιούχων.
  • Κατάργηση όλων των κοινωνικών πόρων, έως το τέλος του έτους.
    Εξισορρόπηση εισφορών όλων των Ταμείων, στη βάση του ΙΚΑ, άμεσα, άρα τριπλασιασμός των εισφορών των αγροτών.
  • Χορήγηση μόνο της βασικής σύνταξης των 280 ευρώ για όσους είναι κάτω των 67 ετών και βγαίνουν στη σύνταξη από την 1.1.2015 και μετά. Η καταβολή του αναλογικού σκέλους της σύνταξης θα γίνεται μόνο με τη συμπλήρωση του 67ου έτους ηλικίας.
http://www.psaxnodouleia.gr/wp-content/uploads/2015/04/syntaxioyxoi-1024x680.jpghttp://www.psaxnodouleia.gr/wp-content/uploads/2015/04/syntaxioyxoi-300x300.jpgpsaxnodouleiaΕργασιακάΑσφάλιση,ΙΚΑ,Συντάξεις
Περικοπές πρόωρων συντάξεων που μπορεί να φτάσουν έως και το 80%, μαχαίρι στη χορήγηση πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, δραματικές περικοπές σε συνταξιούχους κάτω των 67 ετών και τριπλασιασμό της εισφοράς των ασφαλισμένων – αγροτών και αναδρομική αύξηση εισφοράς για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε συνταξιούχους,  στο πλαίσιο των ανατροπών για το ασφαλιστικό. Πιο αναλυτικά,...

Σχολιάστε